Thursday 28 February 2013

OSCARS '13

OSCARS ‘13
Oscars!


      





  Heyecanla, gecenin 3’ünden sabahın 7’sine kadar bekleyip, takip ettiğim Oscar töreninden detayları vermek istiyorum. Öncelikle bu sene 24 adaylık arasından 18’ini doğru tahmin ettim, geçen senekiyle aynı skorumu elde etmiş oldum böylelikle.
        I’d like to write about the ceremony, which I had been awake impatiently for it from 3 am to 7 am, Oscars! First of all, I’ve guessed 18 from 24, so I had the same result as I did last year.
Joseph Gordon-Levitt & Daniel Radcliffe at Oscars

         Kırmızı halıdan başlarsak… Benim en şık bulduklarımdan biri de Amanda Seyfried idi. (Alexander McQueen) Aynı zamanda Charlize Theron da göz kamaştırıyordu. (Christian Dior)  Jennifer Lawrence da gecenin yıldızı olduğunu kanıtlayan, iddialı bir elbise giymişti; fakat onu en şık olarak bulmadım maalesef. (Christian Dior)
Amanda Seyfried -Alexander McQueen-

        To start with the red carpet… Well, I think one of the well-dressed women was Amanda Seyfried. (Alexander McQueen) Charlize Theron was also glamourous in her. Jennifer Lawrence wore a dress which proved that she was the star of the night but unfortunately, it wasn’t “chic” enough for me. (Christian Dior)
Gelelim ödüllere/Here are the winners:
*En İyi Film/Best Motion Picture: Argo
Argo’yu aslında sevmeme rağmen, En İyi Film ödülünü alması gerektiğini düşünmüyordum. Çok etkileyici bir senaryoya sahip değildi ve adaylar arasında ondan daha güçlü adaylar vardı. Yine de Ben Affleck'in heyecanı görülmeye değerdi. Ne diyelim... Tebrikler!/Although I liked Argo, I don't think it was the absolute winner of this award. The script wasn't fascinating enough and there were better nominees at this section. But, Ben Affleck's excitement was worth-seeing. Congrats, anyway!

Argo!


*En İyi Yönetmen/Best Director: Ang Lee (Life of Pi/Pi’nin Yaşamı)
Steven Spielberg’ün Lincoln ile bu ödülü alacağını tahmin ederken Ang Lee’nin alması büyük bir sürpriz oldu. Ne var ki, Life of Pi hayranı olarak Lee’nin aldığına sevindim diyebilirim./While making guesses of Spielberg to win the “Best Director” award, Ang Lee surprised us by getting this award. But as a Pi fan, the result made me glad.
*En İyi Erkek Oyuncu/Best Actor: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Hollywood’un saygı duyulan aktörlerinden biri olan Day-Lewis, 3. Oscar’ına Abraham Lincoln rolü ile kavuştu. Filmde gerçekten yaşadı ve hissettirdi…/One of the most praised actors of Hollywood, Day-Lewis has taken his 3rd Oscar by acting as Abraham Lincoln. He really had lived and made us feel him…
(from left to right/soldan sağa) Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence, Anne Hathaway, Christoph Waltz

*En İyi Kadın Oyuncu/Best Actress: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook/Umut Işığım)
Winter’s Bone ile ilk Oscar adaylığını alan Lawrence daha sonra karşımıza X-Men: First Class ve Hunger Games gibi filmlerle çıktı. Ardından, Silver Linings Playbook ile kariyerinde önemli bir role sahip oldu. Tiffany karakteriyle parladı ve Oscar’ı kazandı. Ne var ki, başından beri benim favorim Amour filmindeki performansıyla Emmanuelle Riva’ydı. 86 yaşındaki aktris bu rolüyle beni en derinden etkilemeyi başarmıştı./Lawrence, who had her first Oscar nomination for her performance in Winter’s Bone, came out with films as X-Men:First Class and Hunger Games. Later on, she had a significant role in Silver Linings Playbook and shined with it. Then, the Oscar’s gone to her! But, from the beginning of the festival season, my favorite performance was 86-year old Emmanuelle Riva’s in Amour. She fascinated me so deeply…
*En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu/Best Supporting Actor: Christoph Waltz (Django Unchained/Zincirsiz)
    Ödülü aldığında sevinçten havalara uçtuğum isimlerden biri de Christoph Waltz oldu. Django Unchained’de “King Schultz” rolüyle izlediğimiz Waltz, filmin kilit rollerinden birini başarıyla canlandırmıştı./I’ve got extremely happy when Christoph Waltz got this award for his outstanding performance in Django Unchained as “King Schultz.” He had acted as a key role and done it well.
*En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu/Best Supporting Actress: Anne Hathaway (Les Misérables/Sefiller)
        Les Mis’de Fantine rolüyle bu ödülü sonuna kadar hak ediyordu… ve aldı! Ben de onu Berlinale’de görme fırsatı yakaladığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. :)/She really deserved that award with her performance in Les Mis as Fantine and she’s got it! I feel really lucky to see her at Berlinale. :)
Anne Hathaway in Berlinale -Captured by Cinecat!

*En İyi Özgün Senaryo/Best Original Screenplay: Django Unchained
*En İyi Uyarlama Senaryo/Best Adapted Screenplay: Argo
*En İyi Yabancı Film/Best Foreign Language Film: Amour/Love
Oscar’ın garanti ödüllerinden biriydi “Yabancı Film” ödülü. En İyi Film ödülü dahil 5 dalda adaylık alan bir filmin bu ödülü kazanması düşünülebilir miydi?/This category was reserved by “Amour” before, it was guaranteed I mean. Would a film which has nominated to 5 awards, including Best Film, lose the “Best Foreign Language Film”?
*En İyi Kurgu/Best Editing: Argo
Argo’nun “iyi” olmasını sağlayan kolaylıkla yazılabilecek bir senaryoyu, başarılı bir filme dönüştürebilen kurgusuydu./The fact that made Argo a “good” film was its editing that turns a script which could be written easily into a successfull movie.
*En İyi Görsel Efekt/Best Visual Effects: Life of Pi
*En İyi Görüntü Yönetimi/Best Cinematography: Life of Pi
Life of Pi ve eşsiz görselleri… Daha fazla söze gerek yok galiba!/Life of Pi and its wonderful visual effects… No need to say more!
Life of Pi/Pi'nin Yaşamı

*En İyi Orijinal Müzik/Best Original Score: Life of Pi
        En İyi Orijinal Şarkı/Best Original Song: “Skyfall” (Skyfall)/Adele, Paul Epworth
Pi’s Lullaby, Adele’in neşesi ve Skyfall… Hiç kuşkusuz, müzik kategorisinde en güçlü iki aday Life of Pi ile Skyfall idi ve bu kategoride ödüllerini aldılar./Pi’s Lullaby, the joy of Adele and Skyfall… With no doubt, the two best nominees in the music category were Life of Pi and Skyfall and they’ve got awarded at this category.

Adele performs at Oscars/Adele ödül töreninde Skyfall'u seslendirdi.


*En İyi Ses/Best Sound Mixing: Les Misérables
*En İyi Ses Kurgusu/Best Sound Editing: Skyfall & Zero Dark Thirty
*En İyi Belgesel/Best Documentary: Searching for Sugar Man
        En İyi Kısa Belgesel/Best Short Documentary: Inocente
*En İyi Animasyon/Best Animated Feature: Brave/Cesur
        Çok klasik bir senaryoydu ve Pixar’ın ilk kadın başrolüne sahip olan animasyon fikriyle ön plana çıktı. Akademi beğendi; ama bana göre bu kategorinin kazananı Wreck-it Ralph (Oyunbozan Ralph) idi./The plot was so classic and takes over with Pixar’s first woman to be the leading role. Academy likes it; but for me, the total winner of this category was “Wreck-it Ralph”.
        En İyi Kısa Animasyon/Best Short Animation: Paperman
*En İyi Sanat Yönetimi/Best Production Design: Lincoln
*En İyi Kostüm Tasarımı/Best Costume Design: Anna Karenina
Kostümler Anna Karenina’yı çok iyi yansıtıyordu, bu yüzden alacağını tahmin ediyordum./Costumes were reflecting Anna Karenina well, so I had guessed this award for it.
*En İyi Makyaj/Best Make-up and Hairstyling: Les Misérables
*En İyi Kısa Film/Best Short Film: Curfew


1 comments: